O wartości konsumpcyjnej jajek przepiórczych decyduje między innymi ich znakomity smak i duży udział żółtka w stosunku do całego jajka. Dzięki znajdującym się w nim składnikom, jajka przepiórcze są na ogół nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jaja kurzego. Zaleca się ich spożycie przez ludzi w stanach rekonwalescencji i osłabienia organizmu. Można podawać je niemowlętom i używać do maseczek kosmetycznych.
W porównaniu z jajem kurzym, skład chemiczny jaja przepiórczego jest bogatszy. Jaja przepiórcze zawierają więcej niezbędnych aminokwasów egzogennych i mniej tłuszczu. Są też bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B. Charakteryzują się najwyższą zawartością przyswajalnego fosforu, niespotykaną w innych produktach spożywczych. Ponadto odznaczają się znakomitym smakiem, efektownym wyglądem i łatwą podzielnością.
Jaja przepiórcze są pomocne w leczeniu astmy, cukrzycy, zaburzeń nerwowych, bronchitu, anemii, chorób nerek i wątroby oraz w terapii wzmacniania włosów. Regularnie spożywane uważane są za afrodyzjak.
Jajka przepiórcze można przechowywać w zupełnie świeżym stanie przez 30 dni, a w lodówce nawet przez 3 miesiące.
Wartość odżywcza jaj przepiórczych i kurzych:
Składnik |
Jajo przepiórcze |
Jajo kurze |
Wapno (mg) |
59 |
56-58,5 |
Fosfor (mg) |
232 |
180-237,9 |
Żelazo (mg) |
3,8 |
2,1-2,25 |
Magnez |
11,62 |
12 |
Sód |
132 |
132 |
Potas |
135 |
135 |
Miedź |
0,11 |
0,03 |
Cynk |
1,46 |
1,36 |
Witamina A (IU) |
300 |
221-520 |
Tiamina (mg) |
0,12 |
0,09 |
Ryboflamina (mg) |
0,85 |
0,32 |
Niacyna (mg) |
0,10 |
0,06-0,09 |
Energia (kcal) |
158 |
183 |
|