Hodowla przepiórek
Hodowla przepiórek
O HODOWLI
Hodowla przepiórek
Choroby przepiórek
Przepiórki a kulinaria
Jaja przepiórcze
Dzikie przepiórki na wolności
Odmiany przepiórek
Oferta
Kontakt
Regulamin
Przepiorki.pl » Przepiórki a kulinaria » Jaja przepiórcze

Jaja przepiórcze

O wartości konsumpcyjnej jajek przepiórczych decyduje między innymi ich znakomity smak i duży udział żółtka w stosunku do całego jajka. Dzięki znajdującym się w nim składnikom, jajka przepiórcze są na ogół nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jaja kurzego. Zaleca się ich spożycie przez ludzi w stanach rekonwalescencji i osłabienia organizmu. Można podawać je niemowlętom i używać do maseczek kosmetycznych.

W porównaniu z jajem kurzym, skład chemiczny jaja przepiórczego jest bogatszy. Jaja przepiórcze zawierają więcej niezbędnych aminokwasów egzogennych i mniej tłuszczu. Są też bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B. Charakteryzują się najwyższą zawartością przyswajalnego fosforu, niespotykaną w innych produktach spożywczych. Ponadto odznaczają się znakomitym smakiem, efektownym wyglądem i łatwą podzielnością.

Jaja przepiórcze są pomocne w leczeniu astmy, cukrzycy, zaburzeń nerwowych, bronchitu, anemii, chorób nerek i wątroby oraz w terapii wzmacniania włosów. Regularnie spożywane uważane są za afrodyzjak.

Jajka przepiórcze można przechowywać w zupełnie świeżym stanie przez 30 dni, a w lodówce nawet przez 3 miesiące.
Wartość odżywcza jaj przepiórczych i kurzych:
Składnik Jajo
przepiórcze
Jajo
kurze
Wapno (mg) 59 56-58,5
Fosfor (mg) 232 180-237,9
Żelazo (mg) 3,8 2,1-2,25
Magnez 11,62 12
Sód 132 132
Potas 135 135
Miedź 0,11 0,03
Cynk 1,46 1,36
Witamina A (IU) 300 221-520
Tiamina (mg) 0,12 0,09
Ryboflamina (mg) 0,85 0,32
Niacyna (mg) 0,10 0,06-0,09
Energia (kcal) 158 183