Jeżeli ktoś jest wegetarianinem jego sprawa ale człowiek potrzebuje miesa. Gdy oddawałam krew razem ze mna chciala oddac wegetarianka, miała trzy podejścia i za każdym razem złe wyniki co uniemożliwiało oddanie krwi. Lekarka powiedziala jej żeby zaczęła j ...czytaj więcej 2013-10-25 godz.08:02:32
Oczywiście można trzymać przepiórki nawet zimą w szopie, ale tylko dorosłe. Trzeba jednak pamiętać że te ptaki jak i wiele innych niosą jaja dopiero w temperaturze od 13 stopni. Poza tym jajka będą niosły jeżeli zaspokoimy ich apetyt w specjalną paszę do ...czytaj więcej Andrzej 2013-04-08 godz.19:21:54
Mnie też wciągnęło.Wcześniej lęgłem przepiórki koledze w moim inkubatorze.Swoje stado założyłem w czerwcu tego roku.Od końca lipca niosą jajka.W przyszłym roku z pewnością znacznie zwiększę hodowlę tym bardziej , że skończyłem budowę klatki z pojemnością ...czytaj więcej Zbyszek_64 2012-08-11 godz.18:13:43
Witam, mam parkę przepiórek chińskich od niedawna, dopiero samiczka zaczęła składać jajka. Otóż mój samiec ciągle dziobie samiczkę w palec, w który się skaleczyła. Nie mam pewności czy to przez niego czy nie. Musiałam ich rozdzielić. Jakie mogą być tego p ...czytaj więcej Mikamh 2012-03-12 godz.23:03:10
Potrzebuje kupic male stadko ok 10 szt. - tak dla jaj (czyli hodowla dla prywatnych celow konsumpcyjnych). Mieszkam w okolicach Krakowa. Jesli ktoś by hodowal takie prosze o kontakt. ptak@tya.pl ...czytaj więcej Pan Ptak 2011-03-12 godz.18:57:29
Witam. Wojciech Perzyna
Bardzo proszę o kontakt - numer telefonu
jestem zainteresowany stadkiem hodowlanym
moja komórka 604 457 166 ...czytaj więcej Wojtek 2011-03-02 godz.19:33:21
Hodowla przepiórek zawsze mnie fascynowała, wkońcu chcę zacząć. Mam już pierwsze stadko, przyszła już też latka ze sklepu hodowlany.pl którą polecacie - jest super. Mam nadzieje, że najpóźniej na wielkanoc będziemy zajadać się pysznymi jajeczkami. ...czytaj więcej loba 2010-12-21 godz.23:02:49
Drodzy hodowcy, według mojej oceny wszystkie dane jakie są podawane dotyczące nieśności przepiórek dotyczą stad towarowych nie muszę mam nadzieję tłumaczyć co to oznacza.
Natomiast nie ma potwierdzonych badań jaki wpływ na nieśność ma zmiana jedne ...czytaj więcej Przepiórka 2010-08-20 godz.01:29:17
Jaja przepiórcze są bardzo zdrowe, mój 2 letni synek jest uczulony. Próbowaliśmy dawać mu jaja zielononóżek, jaja bażantów i okazało się że toleruje tylko jajka przepiórcze. Teraz w domu tylko te jemy, są naprawdę dobre. Ważne jest jednak by jaja brać od ...czytaj więcej Kama 2010-08-14 godz.13:11:29
Zarówno przepiórki jak i jaja przepiórcze nie są bardzo popularne wśród konsumentów. O ile dużo osób próbowało jajka przepiórek o tyle mało kto miał okazję cieszyć podniebienie smacznym mięsem przepiórczym. Przepiórki najbardziej popularne są wśród hodowców amatorów gdzie w małych przydomowych gospodarstwach chowane są w ilościach jednego lub dwóch stadek.
Aby jakiekolwiek zwierzęta domowe (dotyczy to w całej rozciągłości przepiórek) wykazywały dobrą lub doskonałą użytkowość, muszą być spełnione dwa zasadnicze warunki:
zapewnienie optymalnego środowiska, a więc żywienia, pomieszczeń, klimatu, obsługi, opieki zdrowotnej, higieny itp.;
posiadanie zwierząt gwarantujących przekazywanie na potomstwo dziedzicznych założeń wysokiej produkcyjności.
Te dwa podstawowe warunki muszą być jednocześnie spełnione. W najwspanialszych warunkach i pod doskonałą opieką nie otrzyma się wysokiej produkcyjności, jeżeli przepiórki nie będą po sprawdzonych rodzicach wybranych z licznego pogłowia, umiejętnie ocenionych i właściwie dobranych do kojarzeń.
W niekorzystnych warunkach środowiska najlepsze pod względem założeń dziedzicznych ptaki nie będą mogły wykazać swoich możliwości produkcyjnych. Ponadto nie zawsze wysokoprodukcyjny materiał hodowlany okaże się dobry w niekorzystnym środowisku, bo przecież te zwierzęta były dobierane nie pod kątem ich wytrzymałości" na złe warunki, a wysokiej użytkowości. W złych warunkach pewnie będą radziły sobie gorzej niż ptaki wśród których jedynym doborem decydującym o dojściu do rozrodu był dobór naturalny - zdolność do przetrwania w twardych warunkach życia.
Ferma przepiórek - klatki segmentowe z systemem pojenia.
Tak więc ptaki chowane w złych warunkach otoczenia wyselekcjonowy chowały się same, dlatego bywają odporne na zakażenia, stressy, niedobory żywieniowe. Jednak dają z reguły niższą produkcję. Mogą wśród nich co prawda istnieć osobniki zawierające utajony" zasób genetycznych założeń na wysoką produkcyjność, ale ich korzystne czynniki dziedziczne nie mogą w tych warunkach się ujawnić. Trzeba dopiero poprawy środowiska i jednocześnie pracy hodowlanej, aby uzyskać dobry materiał hodowlany o pożądanych założeniach genetycznych. Podczas trwającego przez szereg pokoleń doboru, który szedł w kierunku utrzymania stada przy życiu, cechy dziedziczne dobrej użytkowości mogły też zostać utracone. Z takiej grupy nie osiągnie się już nigdy najwyższych wydajności.
Aby dokonać właściwego wyboru ptaków reprodukcyjnych dających potomstwo lepsze niż przodkowie, należy najpierw stworzyć przepiórkom optymalne warunki dla danego kierunku użytkowania ptaków, a następnie postanowić, jakie cechy będą podlegały obserwacji. Jednakże niezależnie od kierunku użytkowania i cd tego, czy hodowca decyduje się na ptaka nieśnego czy łownego, są cechy na które zawsze należy zwracać baczną uwagę. Do takich cech należą przede wszystkim płodność i zdrowotność.
Jak już wspomniano w hodowli przepiórek rozróżniamy trzy typy użytkowe: nieśny, mięsny i łowny. Ocena użytkowości w poszczególnych kierunkach jest co do pewnych cech genetycznych, wspólna, co do innych - zróżnicowana.
Selekcjonując ptaki kierunku nieśnego zwraca się uwagę na następujące czynniki:
wiek dojrzewania płciowego,
nieśność całkowita,
Tempo nieśności 100-dniowej,
seryjność nieśności,
długotrwałość użytkowania nieśnego,
ciężar i inne cechy jaja.
Wartość konsumpcyjna jaj przepiórki polega na ich znakomitym smaku, dużym udziale żółtka w stosunku do treści jaja, na niezbadanych jeszcze składnikach, które czynią je na ogół nieszkodliwymi dla osób uczulonych na białko jaja kurzego, na ich podzielności, szybkości przyrządzenia, efektownym wyglądzie oraz na możliwości długiego przechowywania. Jajo spożywcze waży średnio 10 g. Jego wartość w porównaniu z wartością jaja kurzego. W tej samej jednostce wagowej, tj. 100 g według dwu różnych autorów, jaja te mają nieco odmienny skład. W 100 g jaj przepiórki jest 158 kcal energii przemiennej, podczas gdy w 100 g jaj kurzych 166 kcal.
Ocena cech przepiórek kierunku mięsnego. Ocenia się:
ciężar ciała
wartość ubojową
pokrój
upierzenie.
Ciężar ciała podczas wzrostu wskazuje na dziedziczne znaczenie dobrego tempa wzrostu i właściwego rozwijania się dobrze żywionego ptaka (tab. 20). Ciężar dorosłej sztuki wskazuje na maksymalne możliwości osiągnięcia w dobrych warunkach bytowania wzrostu uwarunkowanego predyspozycjami genetycznymi i wreszcie ciężar wskazuje na wartość rzeźną przepiórek.