Login:
Hasło:
lub Zarejestruj się
Hodowla przepiórek
O HODOWLI
Hodowla przepiórek
Pomieszczenia dla przepiórek
Żywienie
Lęgi przepiórek
Inkubacja jaj przepiórek
Inkubator dla przepiórek
Przygotowanie inkubatora
Przygotowanie jaj do wylegu
Lęgi naturalne
Wychów piskląt
Jak rozróżnić samca od samicy
Ogrzewanie młodych po wylęgu
Choroby przepiórek
Przepiórki a kulinaria
Dzikie przepiórki na wolności
Odmiany przepiórek
Oferta
Kontakt
Regulamin

Ostatnie komentarze:
Artykuł: Żywienie
a ja mam poloneza kiedy jade jest impreza ...czytaj więcej
gienek naczos 2013-12-28 godz.18:35:26
Artykuł: Przepiórki a kulinaria
Jeżeli ktoś jest wegetarianinem jego sprawa ale człowiek potrzebuje miesa. Gdy oddawałam krew razem ze mna chciala oddac wegetarianka, miała trzy podejścia i za każdym razem złe wyniki co uniemożliwiało oddanie krwi. Lekarka powiedziala jej żeby zaczęła j ...czytaj więcej
2013-10-25 godz.08:02:32
Artykuł: Przepiórki.pl - witamy w naszej hodowli
Oczywiście można trzymać przepiórki nawet zimą w szopie, ale tylko dorosłe. Trzeba jednak pamiętać że te ptaki jak i wiele innych niosą jaja dopiero w temperaturze od 13 stopni. Poza tym jajka będą niosły jeżeli zaspokoimy ich apetyt w specjalną paszę do ...czytaj więcej
Andrzej 2013-04-08 godz.19:21:54
Artykuł: Hodowla przepiórek
Mnie też wciągnęło.Wcześniej lęgłem przepiórki koledze w moim inkubatorze.Swoje stado założyłem w czerwcu tego roku.Od końca lipca niosą jajka.W przyszłym roku z pewnością znacznie zwiększę hodowlę tym bardziej , że skończyłem budowę klatki z pojemnością ...czytaj więcej
Zbyszek_64 2012-08-11 godz.18:13:43
Artykuł: Kontakt
Witam, mam parkę przepiórek chińskich od niedawna, dopiero samiczka zaczęła składać jajka. Otóż mój samiec ciągle dziobie samiczkę w palec, w który się skaleczyła. Nie mam pewności czy to przez niego czy nie. Musiałam ich rozdzielić. Jakie mogą być tego p ...czytaj więcej
Mikamh 2012-03-12 godz.23:03:10
Artykuł: Kontakt
Potrzebuje kupic male stadko ok 10 szt. - tak dla jaj (czyli hodowla dla prywatnych celow konsumpcyjnych). Mieszkam w okolicach Krakowa. Jesli ktoś by hodowal takie prosze o kontakt. ptak@tya.pl ...czytaj więcej
Pan Ptak 2011-03-12 godz.18:57:29
Artykuł: Kontakt
Witam. Wojciech Perzyna
Bardzo proszę o kontakt - numer telefonu
jestem zainteresowany stadkiem hodowlanym
moja komórka 604 457 166
...czytaj więcej
Wojtek 2011-03-02 godz.19:33:21
Artykuł: Hodowla przepiórek
Hodowla przepiórek zawsze mnie fascynowała, wkońcu chcę zacząć. Mam już pierwsze stadko, przyszła już też latka ze sklepu hodowlany.pl którą polecacie - jest super. Mam nadzieje, że najpóźniej na wielkanoc będziemy zajadać się pysznymi jajeczkami. ...czytaj więcej
loba 2010-12-21 godz.23:02:49
Artykuł: Jaja przepiórcze
Drodzy hodowcy, według mojej oceny wszystkie dane jakie są podawane dotyczące nieśności przepiórek dotyczą stad towarowych nie muszę mam nadzieję tłumaczyć co to oznacza.
Natomiast nie ma potwierdzonych badań jaki wpływ na nieśność ma zmiana jedne
...czytaj więcej
Przepiórka 2010-08-20 godz.01:29:17
Artykuł: Jaja przepiórcze
Jaja przepiórcze są bardzo zdrowe, mój 2 letni synek jest uczulony. Próbowaliśmy dawać mu jaja zielononóżek, jaja bażantów i okazało się że toleruje tylko jajka przepiórcze. Teraz w domu tylko te jemy, są naprawdę dobre. Ważne jest jednak by jaja brać od ...czytaj więcej
Kama 2010-08-14 godz.13:11:29
przepiorki.pl » Hodowla przepiórek » Lęgi przepiórek » Inkubacja jaj przepiórek » Przygotowanie inkubatora
Przygotowanie inkubatora
Mycie inkubatora lęgowego
     Przygotowywanie aparatów lęgowych rozpoczyna się od sprawdzenia ich właściwego podłączenia do sieci elektrycznej i uziemienia. Sprawdza się następnie funkcjonowanie ogrzewania, termoregulatora, wentylatora. W dużych inkubatorach przegląda się silnik. Jeśli termometry nie były kontrolowane, sprawdza się, czy są dobrze wyskalowane, wkładając je do ciepłej wody z termometrem dawniej sprawdzonym. Wszystkie powinny wskazywać jednakową temperaturę, co zresztą rzadko się zdarza. Można przylepić na górze termometru kartkę z wypisanym błędem skalowania, aby ten błąd uwzględniać podczas kontrolowania aparatów na bieżąco.

     Używane są termoregulatory różnego typu. Jak wspominano, nie poleca się termoregulatorów rtęciowych, gdyż są za mało czułe, często zacinają się i są źle wykonane. Najlepszymi termoregulatorami są termometry elektroniczne. Kiedy już temperatura jest uregulowana, dobrze jest zaznaczyć ołówkiem lub farbą miejsce, w którym podkręcenie dało pożądaną temperaturę. Należy mieć zawsze w zapasie drugi termoregulator.

     Regulacja temperatury musi się odbywać łącznie z regulacją wilgotności. Dlatego też przed przystąpieniem do podgrzewania aparatu należy na tace nalać wodę. Tace te znajdują się najczęściej na dnie aparatu. Jeśli tace zajmują całą powierzchnię dna, a wilgotność jest za duża, nie ma innego wyjścia, jak tace osuszyć i wstawić mniejsze w takiej ilości, aby wilgotność była właściwa. Jeśli wilgotność jest za mała, można zwiększyć ogrzewanie wody, lub wstawić dodatkowe naczynia.

Inkubator mes
     Nakładanie jaj wylęgowych przeprowadza się kiedy aparat jest uregulowany i działa bez awarii i skoków temperatur i wilgotności przez co najmniej jedną dobę. Wyjmujemy z niego wszystkie potrzebne tace lęgowe i układamy na nich jaja. Jaja układamy tępym końcem ku górze, w pozycji lekko skośnej, w jednym rzędzie. Następnie wszystkie tace razem wsuwamy na miejsce. Niezapełnione tace powinny pozostawać w komorze lęgowej, gdyż ruch powietrza w całej komorze jest zawsze planowany przy pełnej obsadzie tac.

     Następnie aparat zamykamy włączając ogrzewanie i mieszadło powietrza. Po kilku godzinach, a w niektórych aparatach krócej , temperatura się ustala. Im większy aparat, tym dłużej trwa ustalenie temperatury. Po pełnym rozgrzaniu jaj może ona jeszcze nieco podskoczyć, wówczas należy odpowiednio ustawić termoregulator. Można przed włożeniem jaj nieco zaniżyć temperaturę, licząc się z późniejszym nieznacznym skokiem, ale ten zabieg może być wykonywany w poznanym już uprzednio aparacie lęgowym. Przy sprawnie działającym inkubatorze wystarcza kilkakrotne w ciągu dnia zaglądanie przez szybkę aby skontrolować temperaturę i wilgotność. Trzy lub lepiej pięć razy na dobę jaja obracamy, aby zarodek z kulą żółtkową nie przysechł do błony skorupowej. Przerwa w obracaniu jaj nie powinna być dłuższa niż 12 godzin . W dużych aparatach obracanie jaj polega na przełożeniu dźwigni obracającej oś pudła ramowego, w które wstawia się tace. W małych aparatach przewracanie jaj wykonuje się ręcznie, po wyjęciu tacy na zewnątrz. Trzeba wówczas wszystkie tace po otwarciu aparatu wyjąć, a aparat zamknąć. Po obróceniu wszystkich jaj szybko wkładamy je na miejsce. Chodzi o to, że takie schłodzenie jaj nie zaszkodzi rozwijającym się embrionom, natomiast wielokrotne schładzanie aparatu i jego powolne powracanie do normy źle działa na zarodki.

     Dzinne przerwy w dostawie prądu, a nawet przegrzanie do 40° trwające kilka godzin nie jest w stanie ich zabić. Z odrzuconych po lęgu, nienadklutych jaj wyjętych z inkubatora wprost na stół, zdarzało się następnego dnia znajdowanie wylężonych piskląt, do czego nie wolno dopuszczać, jako do bezmyślnego okrucieństwa. Dlatego jaja odrzucone należy zatopić w zimnej wodzie.
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu

Dodaj nowy wątek

Temat:
Treść:
Autor: Napisz wynik działania: 5minusplus 10 =
Walczymy ze spamem w komentarzach. Spam generują roboty. Rozwiązanie powyższego działania przekonuje nas że nie jesteœ robotem :)
Jesteś niezalogowany. Zaloguj się lub zarejestruj i zyskaj dostęp do zaawansowanych funkcji portalu zupełnie za darmo!