Hodowla przepiórek
Hodowla przepiórek
O HODOWLI
Hodowla przepiórek
Pomieszczenia dla przepiórek
Żywienie
Lęgi przepiórek
Wychów piskląt
Jak rozróżnić samca od samicy
Ogrzewanie młodych po wylęgu
Choroby przepiórek
Przepiórki a kulinaria
Dzikie przepiórki na wolności
Odmiany przepiórek
Oferta
Kontakt
Regulamin
Przepiorki.pl » Hodowla przepiórek

Hodowla przepiórek

Przepiórki w klatce
     Zarówno przepiórki jak i jaja przepiórcze nie są bardzo popularne wśród konsumentów. O ile dużo osób próbowało jajka przepiórek o tyle mało kto miał okazję cieszyć podniebienie smacznym mięsem przepiórczym. Przepiórki najbardziej popularne są wśród hodowców amatorów gdzie w małych przydomowych gospodarstwach chowane są w ilościach jednego lub dwóch stadek.
    Aby jakiekolwiek zwierzęta domowe (dotyczy to w całej rozciągłości przepiórek) wykazywały dobrą lub doskonałą użytkowość, muszą być spełnione dwa zasadnicze warunki:
  • zapewnienie optymalnego środowiska, a więc żywienia, pomieszczeń, klimatu, obsługi, opieki zdrowotnej, higieny itp.;
  • posiadanie zwierząt gwarantujących przekazywanie na potomstwo dziedzicznych założeń wysokiej produkcyjności.
     Te dwa podstawowe warunki muszą być jednocześnie spełnione. W najwspanialszych warunkach i pod doskonałą opieką nie otrzyma się wysokiej produkcyjności, jeżeli przepiórki nie będą po sprawdzonych rodzicach wybranych z licznego pogłowia, umiejętnie ocenionych i właściwie dobranych do kojarzeń.

     W niekorzystnych warunkach środowiska najlepsze pod względem założeń dziedzicznych ptaki nie będą mogły wykazać swoich możliwości produkcyjnych. Ponadto nie zawsze wysokoprodukcyjny materiał hodowlany okaże się dobry w niekorzystnym środowisku, bo przecież te zwierzęta były dobierane nie pod kątem ich ?wytrzymałości" na złe warunki, a wysokiej użytkowości. W złych warunkach pewnie będą radziły sobie gorzej niż ptaki wśród których jedynym doborem decydującym o dojściu do rozrodu był dobór naturalny - zdolność do przetrwania w twardych warunkach życia.

Klatki segmentowe dla przepiórek.
Ferma przepiórek - klatki segmentowe z systemem pojenia.
     Tak więc ptaki chowane w złych warunkach otoczenia wyselekcjonowy chowały się same, dlatego bywają odporne na zakażenia, stressy, niedobory żywieniowe. Jednak dają z reguły niższą produkcję. Mogą wśród nich co prawda istnieć osobniki zawierające ?utajony" zasób genetycznych założeń na wysoką produkcyjność, ale ich korzystne czynniki dziedziczne nie mogą w tych warunkach się ujawnić. Trzeba dopiero poprawy środowiska i jednocześnie pracy hodowlanej, aby uzyskać dobry materiał hodowlany o pożądanych założeniach genetycznych. Podczas trwającego przez szereg pokoleń doboru, który szedł w kierunku utrzymania stada przy życiu, cechy dziedziczne dobrej użytkowości mogły też zostać utracone. Z takiej grupy nie osiągnie się już nigdy najwyższych wydajności.

     Aby dokonać właściwego wyboru ptaków reprodukcyjnych dających potomstwo lepsze niż przodkowie, należy najpierw stworzyć przepiórkom optymalne warunki dla danego kierunku użytkowania ptaków, a następnie postanowić, jakie cechy będą podlegały obserwacji. Jednakże niezależnie od kierunku użytkowania i cd tego, czy hodowca decyduje się na ptaka nieśnego czy łownego, są cechy na które zawsze należy zwracać baczną uwagę. Do takich cech należą przede wszystkim płodność i zdrowotność.

     Jak już wspomniano w hodowli przepiórek rozróżniamy trzy typy użytkowe: nieśny, mięsny i łowny. Ocena użytkowości w poszczególnych kierunkach jest co do pewnych cech genetycznych, wspólna, co do innych - zróżnicowana.
    Selekcjonując ptaki kierunku nieśnego zwraca się uwagę na następujące czynniki:
  1. wiek dojrzewania płciowego,
  2. nieśność całkowita,
  3. Tempo nieśności 100-dniowej,
  4. seryjność nieśności,
  5. długotrwałość użytkowania nieśnego,
  6. ciężar i inne cechy jaja.


     Wartość konsumpcyjna jaj przepiórki polega na ich znakomitym smaku, dużym udziale żółtka w stosunku do treści jaja, na niezbadanych jeszcze składnikach, które czynią je na ogół nieszkodliwymi dla osób uczulonych na białko jaja kurzego, na ich podzielności, szybkości przyrządzenia, efektownym wyglądzie oraz na możliwości długiego przechowywania. Jajo spożywcze waży średnio 10 g. Jego wartość w porównaniu z wartością jaja kurzego. W tej samej jednostce wagowej, tj. 100 g według dwu różnych autorów, jaja te mają nieco odmienny skład. W 100 g jaj przepiórki jest 158 kcal energii przemiennej, podczas gdy w 100 g jaj kurzych 166 kcal.
    Ocena cech przepiórek kierunku mięsnego. Ocenia się:
  1. ciężar ciała
  2. wartość ubojową
  3. pokrój
  4. upierzenie.
     Ciężar ciała podczas wzrostu wskazuje na dziedziczne znaczenie dobrego tempa wzrostu i właściwego rozwijania się dobrze żywionego ptaka (tab. 20). Ciężar dorosłej sztuki wskazuje na maksymalne możliwości osiągnięcia w dobrych warunkach bytowania wzrostu uwarunkowanego predyspozycjami genetycznymi i wreszcie ciężar wskazuje na wartość rzeźną przepiórek.