|
Artykuł: Przepiórki a kulinaria |
Jeżeli ktoś jest wegetarianinem jego sprawa ale człowiek potrzebuje miesa. Gdy oddawałam krew razem ze mna chciala oddac wegetarianka, miała trzy podejścia i za każdym razem złe wyniki co uniemożliwiało oddanie krwi. Lekarka powiedziala jej żeby zaczęła j ...czytaj więcej 2013-10-25 godz.08:02:32 |
|
Artykuł: Przepiórki.pl - witamy w naszej hodowli |
Oczywiście można trzymać przepiórki nawet zimą w szopie, ale tylko dorosłe. Trzeba jednak pamiętać że te ptaki jak i wiele innych niosą jaja dopiero w temperaturze od 13 stopni. Poza tym jajka będą niosły jeżeli zaspokoimy ich apetyt w specjalną paszę do ...czytaj więcej Andrzej 2013-04-08 godz.19:21:54 |
|
Artykuł: Hodowla przepiórek |
Mnie też wciągnęło.Wcześniej lęgłem przepiórki koledze w moim inkubatorze.Swoje stado założyłem w czerwcu tego roku.Od końca lipca niosą jajka.W przyszłym roku z pewnością znacznie zwiększę hodowlę tym bardziej , że skończyłem budowę klatki z pojemnością ...czytaj więcej Zbyszek_64 2012-08-11 godz.18:13:43 |
|
Artykuł: Kontakt |
Witam, mam parkę przepiórek chińskich od niedawna, dopiero samiczka zaczęła składać jajka. Otóż mój samiec ciągle dziobie samiczkę w palec, w który się skaleczyła. Nie mam pewności czy to przez niego czy nie. Musiałam ich rozdzielić. Jakie mogą być tego p ...czytaj więcej Mikamh 2012-03-12 godz.23:03:10 |
|
Artykuł: Kontakt |
Potrzebuje kupic male stadko ok 10 szt. - tak dla jaj (czyli hodowla dla prywatnych celow konsumpcyjnych). Mieszkam w okolicach Krakowa. Jesli ktoś by hodowal takie prosze o kontakt. ptak@tya.pl ...czytaj więcej Pan Ptak 2011-03-12 godz.18:57:29 |
|
Artykuł: Kontakt |
Witam. Wojciech Perzyna
Bardzo proszę o kontakt - numer telefonu
jestem zainteresowany stadkiem hodowlanym
moja komórka 604 457 166 ...czytaj więcej Wojtek 2011-03-02 godz.19:33:21 |
|
Artykuł: Hodowla przepiórek |
Hodowla przepiórek zawsze mnie fascynowała, wkońcu chcę zacząć. Mam już pierwsze stadko, przyszła już też latka ze sklepu hodowlany.pl którą polecacie - jest super. Mam nadzieje, że najpóźniej na wielkanoc będziemy zajadać się pysznymi jajeczkami. ...czytaj więcej loba 2010-12-21 godz.23:02:49 |
|
Artykuł: Jaja przepiórcze |
Drodzy hodowcy, według mojej oceny wszystkie dane jakie są podawane dotyczące nieśności przepiórek dotyczą stad towarowych nie muszę mam nadzieję tłumaczyć co to oznacza.
Natomiast nie ma potwierdzonych badań jaki wpływ na nieśność ma zmiana jedne ...czytaj więcej Przepiórka 2010-08-20 godz.01:29:17 |
|
Artykuł: Jaja przepiórcze |
Jaja przepiórcze są bardzo zdrowe, mój 2 letni synek jest uczulony. Próbowaliśmy dawać mu jaja zielononóżek, jaja bażantów i okazało się że toleruje tylko jajka przepiórcze. Teraz w domu tylko te jemy, są naprawdę dobre. Ważne jest jednak by jaja brać od ...czytaj więcej Kama 2010-08-14 godz.13:11:29 |
|
|
|
|
|
Przygotowanie jaj do wylegu |
|
Dobrze przygotowane jaja do wylegu to gwarancja sukcesu. |
Przygotowywanie jaj do wylęgu polega na codziennym ich zbiorze z klatek wybranych samic. Po przeniesieniu do magazynu przeprowadza się brakowanie jaj, odrzucając wszystkie za małe i za duże, z widocznymi uszkodzeniami skorupy, zabrudzone i nietypowe. Wybrane przepiórcze jaja rozkłada się na wytłaczankach lub na siatkach . Mogą być one przechowywane w pozycji leżącej (osią długą równolegle do stołu) lub stojącej (tępym końcem w górę - nigdy odwrotnie). Jeśli trzyma się jaja wylęgowe w wytłaczankach, nigdy nie należy ich spiętrzać. Tak przechowywane jaja mają dostęp powietrza tylko w połowie powierzchni skorupy, nie można więc tego przewietrzania jeszcze bardziej hamować. Jaja podczas przechowywania obraca się raz na dobę.
Jaja wylęgowe przechowuje się w zacienionym pokoju, o możliwie stałej temperaturze około 15°C (14-18°). Sprawdzono, że przechowywanie jaja w chłodniejszej temperaturze (8°C) powoduje gorsze wylęgi. Pomieszczenie nie może być suche. Wilgotność przechowywania jaj wynosi około 65%.
W badaniach podjętych w Pracowni Genetyki Drobiu IGHZ spróbowano podnieść wylęgowość dłużej przetrzymywanych jaj podgrzewaniem ich w czasie przechowywania. Uważano, iż przyczyną lepszej wylęgowości nawet starszych jaj, składanych a później wysiadywanych przez matkę, może być ich częste podgrzewanie ciałem nioski za każdym razem, gdy przychodzi ona na gniazdo złożyć kolejne jajo.
Aby sprawdzić, czy zabieg podgrzewania jaj podczas ich przechowywania przed lęgiem przyniesie korzystne rezultaty, przeprowadzono 4 doświadczenia . Łącznie zbadano ponad 3000 jaj wylęgowych. Jaja zniesione każdego dnia dzielono na dwie grupy, pilnując, aby w obu grupach była ta sama liczba jaj od tych samych rodziców. Obie grupy przechowywano normalnie, z tym. że doświadczalną grupę ponadto codziennie na pół godziny wkładano do inkubatora razem z poprzednio zniesionymi jajami. Jaja przechowywano przez różne okresy czasu, najdłużej do 30 dni. Tak więc jaja z grupy doświadczalnej w tym ostatnim wypadku były podgrzewane aż 29 razy. Następnie wszystkie jaja, tj. z grupy kontrolnej i doświadczalnej (podgrzewane) wkładano do wspólnego inkubatora lęgowego.
Wyniki lęgu wskazują, iż okres zdolności wylęgowej jaj można przedłużyć zabiegiem podgrzewania . Ciekawe, że w grupie jaj najkrócej przechowywanych procent wyięgu pod wypływem permanentnego podgrzewania wzrósł najmniej. Natomiast w grupach jaj przetrzymywanych przed lęgiem znacznie dłużej, niż to jest normalnie stosowane w prowadzeniu sztucznych lęgów, wylęgowość pod wpływem codziennego półgodzinnego podgrzewania wzrastała od kilku do 22%. Tak więc powroty matki na gniazdo i przesiadywanie w nim podczas znoszenia kolejnych jaj mają swój biologiczny sens.
Podczas przechowywania należy raz dziennie wszystkie jaja obrócić o 90° do 180° w stosunku do ich poprzedniego położenia lub przechylać całą tacę raz w jedną, a następnego dnia w drugą stronę . Przed włożeniem do aparatu legowego wszystkie jaja jeszcze raz prześwietla się, aby wykryć niewidoczne pęknięcia i wady skorupy, gdyż w czasie przechowywania jeszcze niektóre jaja mogą ulec uszkodzeniu. |
|
Komentarze (0)Brak komentarzy do tego artykułu
|