|
Artykuł: Przepiórki a kulinaria |
Jeżeli ktoś jest wegetarianinem jego sprawa ale człowiek potrzebuje miesa. Gdy oddawałam krew razem ze mna chciala oddac wegetarianka, miała trzy podejścia i za każdym razem złe wyniki co uniemożliwiało oddanie krwi. Lekarka powiedziala jej żeby zaczęła j ...czytaj więcej 2013-10-25 godz.08:02:32 |
|
Artykuł: Przepiórki.pl - witamy w naszej hodowli |
Oczywiście można trzymać przepiórki nawet zimą w szopie, ale tylko dorosłe. Trzeba jednak pamiętać że te ptaki jak i wiele innych niosą jaja dopiero w temperaturze od 13 stopni. Poza tym jajka będą niosły jeżeli zaspokoimy ich apetyt w specjalną paszę do ...czytaj więcej Andrzej 2013-04-08 godz.19:21:54 |
|
Artykuł: Hodowla przepiórek |
Mnie też wciągnęło.Wcześniej lęgłem przepiórki koledze w moim inkubatorze.Swoje stado założyłem w czerwcu tego roku.Od końca lipca niosą jajka.W przyszłym roku z pewnością znacznie zwiększę hodowlę tym bardziej , że skończyłem budowę klatki z pojemnością ...czytaj więcej Zbyszek_64 2012-08-11 godz.18:13:43 |
|
Artykuł: Kontakt |
Witam, mam parkę przepiórek chińskich od niedawna, dopiero samiczka zaczęła składać jajka. Otóż mój samiec ciągle dziobie samiczkę w palec, w który się skaleczyła. Nie mam pewności czy to przez niego czy nie. Musiałam ich rozdzielić. Jakie mogą być tego p ...czytaj więcej Mikamh 2012-03-12 godz.23:03:10 |
|
Artykuł: Kontakt |
Potrzebuje kupic male stadko ok 10 szt. - tak dla jaj (czyli hodowla dla prywatnych celow konsumpcyjnych). Mieszkam w okolicach Krakowa. Jesli ktoś by hodowal takie prosze o kontakt. ptak@tya.pl ...czytaj więcej Pan Ptak 2011-03-12 godz.18:57:29 |
|
Artykuł: Kontakt |
Witam. Wojciech Perzyna
Bardzo proszę o kontakt - numer telefonu
jestem zainteresowany stadkiem hodowlanym
moja komórka 604 457 166 ...czytaj więcej Wojtek 2011-03-02 godz.19:33:21 |
|
Artykuł: Hodowla przepiórek |
Hodowla przepiórek zawsze mnie fascynowała, wkońcu chcę zacząć. Mam już pierwsze stadko, przyszła już też latka ze sklepu hodowlany.pl którą polecacie - jest super. Mam nadzieje, że najpóźniej na wielkanoc będziemy zajadać się pysznymi jajeczkami. ...czytaj więcej loba 2010-12-21 godz.23:02:49 |
|
Artykuł: Jaja przepiórcze |
Drodzy hodowcy, według mojej oceny wszystkie dane jakie są podawane dotyczące nieśności przepiórek dotyczą stad towarowych nie muszę mam nadzieję tłumaczyć co to oznacza.
Natomiast nie ma potwierdzonych badań jaki wpływ na nieśność ma zmiana jedne ...czytaj więcej Przepiórka 2010-08-20 godz.01:29:17 |
|
Artykuł: Jaja przepiórcze |
Jaja przepiórcze są bardzo zdrowe, mój 2 letni synek jest uczulony. Próbowaliśmy dawać mu jaja zielononóżek, jaja bażantów i okazało się że toleruje tylko jajka przepiórcze. Teraz w domu tylko te jemy, są naprawdę dobre. Ważne jest jednak by jaja brać od ...czytaj więcej Kama 2010-08-14 godz.13:11:29 |
|
|
|
|
|
Zapotrzebowanie przepiórek na paszę |
Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe, tj. białko, energię, węglowodany i tłuszcze, składniki mineralne i witaminy jest podobne do zapotrzebowania indyków.
Wydaje się, iż przepiórki dobrze znoszą zarówno nieznaczne niedobory, jak i zbyt wysoki poziom białka, natomiast zbyt wysoka wartość energetyczna paszy może działać w pewnych wypadkach szkodliwie , a mianowicie wówczas, jeśli źródłem kalorii są oleje roślinne i tłuszcze zwierzęce lub rybne podawane w nadmiarze. Wystąpiła wtedy wysoka śmiertelność i degeneracja wątroby. Niekorzystne skutki takiej paszy złagodził dodatek choliny, witaminy B12 oraz witaminy E.
Natomiast wszyscy są zgodni co do konieczności przygotowywania co najmniej dwu zestawów pasz: na okres wzrostu oraz dla dorosłych ptaków hodowianych. Francuzi i Włosi różnicują te zestawy na 3 mieszanki. Trzecią jest mieszanka używana podczas tuczu. Zaleca się zadawanie podczas wzrostu paszy o zawartości do 28% białka, a w każdym razie większość z nich zaleca w pierwszym okresie poziom białka powyżej 25%. Poziom ten obniża się w okresie dojrzewania ptaków, przy czym niektórzy obniżają procent białka już po 3 tygodniach życia, inni w czwartym tygodniu. Obniżenie białka do 16% podczas wzrostu nie wpływa na przyszłą użytkowość nieśną. Obniżenie zaś procentu białka do 18% wpływa ujemnie na wykorzystanie paszy.
Dorosłym nioskom zaleca się zadawanie paszy o zawartości 22-25% białka. Jak wynika bowiem z obserwacji, obniżenie zawartości białka w paszy niosek do 20% powoduje już spadek nieśności, ciężaru jaj i wylęgowośoi.
W hodowli podczas odchowu przepiórek zazwyczaj stosuje się mieszankę sypką zawierającą około 29% białka. Następnie od 28 dnia życia, aby opóźnić wiek dojrzewania płciowego, ogranicza się procent białka do 18-20%, a w końcu przepiórki hodowlane (nioski i samce) otrzymują granulat zawierający 27% białka. Jak wiadomo, białko składa się z aminokwasów. Niektóre z nich muszą być dostarczone organizmowi z zewnątrz, ponieważ nie może ich sam zbudować (aminokwasy egzogenne). Zapotrzebowanie na aminokwasy egzogenne jest zbliżone do zapotrzebowania indycząt. Zapotrzebowanie to jest również bardzo podobne do zapotrzebowania bażantów. Stąd wniosek, iż przepiórki będą się doskonale nadawały jako zwierzęta pilotowe do badań żywieniowych nad bażantami.
Nie ma lepszego sposobu zapewnienia wszystkich aminokwasów egzogennych niż dostarczanie ich w białku zwierzęcym. Dlatego przepiórki potrzebują dość dużego dodatku mączki rybnej, mięsnej, mięsno-kostnej, mleka świeżego, kwaśnego lub w proszku, albo maślanki, a przede wszystkim twarogu. Pełny zestaw aminokwasów egzogennych mają tylko dwie pasze roślinne'" - drożdże (piekarnicze świeże i suszone oraz pastewne) i soja, (ewentualnie śruta sojowa). Przyjmuje się, iż zapotrzebowanie białka zwierzęcego w procentach białka ogólnego przyjętego za 100% jest wyższe niż u pozostałego drobiu grzebiącego. Jeśli u kur regułą jest stosunek 30% białka zwierzęcego to u przepiórek musi on wynosić co najmniej 35%.
Podstawowe objawy niedoboru aminokwasów egzogennych
Aminokwasy |
Pasza |
Działanie na organizm |
Skutki niedoboru |
Arginina |
Mączki zwierzęce, śruta sojowa, arachidowa, drożdże, groch, bobik; |
Odgrywa zasadniczą rolę w przemianie węglowodanowej, niezbędna do szybkiego wzrostu i wysokiej nieśności: |
Zwolnienie wzrostu, obniżenie nieśności, zmniejszone pobieranie pokarmu; |
Histydyna |
Śruta arachidowa, sojowa, mączka z krwi, drożdże; |
Zapewnia normalny wzrost i prawidłowy rozwój organizmu; |
Zmniejszone pobieranie pokarmu, zwolnienie wzrostu, wychudzenie; |
Lizyna |
Siano i ziarno motylkowych, mleko w proszku, mączki zw. siemie lniane, śruta sojowa, arachidowa; |
Niezbędna do syntezy insuliny, prawidłowego rozmnażania i ogólnego wzrostu oraz wykształcenia dobrego upierzenia; |
Zahamowanie wzrostu osobników rosnących oraz upośledzenie procesu spermatogenezy; ogólne wyczerpanie organizmu, szorstkość i suchość piór; |
Metionina |
Mączka rybna, mięsna, mięsno--kostna; |
Wpływa na wzrost i rozwój organizmu oraz prawidłowy porost piór; działa ochronnie na wątrobę, bierze udział w syntezie choliny i hemoglobiny, reguluje ciśnienie krwi, przeciwdziała otłuszczeniu; |
Zmiany degeneracyjne w nerkach, stłuszczenie wątroby, zmiany w upierzeniu, zaburzenia w ciśnieniu krwi, niedokrwistość, zanik mięśni, i lecytyny; u rosnącego drobiu wstrzymuje porost piór. Może być zastąpiona przez CYSTYNĘ w 40-50%; |
Cystyna |
Mączki zwierzęce, śruta lniana i rzepakowa; |
Jest głównym składnikiem białka piór (12%); bierze udział w syntezie keratyny, glutationu, insuliny; działa odtruwająco na toksyczne produkty przemiany materii i substancji rakotwórczych; |
Marskość wątroby, złusz-czenie naskórka, zapalenie skóry, wypadanie piór, skłonność do zakażeń; |
Fenyloalanina i tyrozyna |
Mączki zwierzęce, ziarno motylkowych; |
Zapewnia normalne funkcjonowanie tarczycy, nadnerczy, wątroby i trzustki oraz tworzenie pigmentów i krwinek; |
Zaburzenia w czynności tarczycy, nadnerczy, trzustki i wątroby oraz w soczewce oka; FENYLOALANINA może przechodzić w TYROZYNĘ; przy częściowym deficycie fenyloalaniny, może być częściowo zastąpiona przez tyrozynę (30-50%) |
Tryptofan |
Mączka z krwi i mięsa, drożdże; |
Niezbędny do prawidłowego wzrostu, rozmnażania i upierzenia; reguluje ciśnienie krwi i działanie wzroku; |
Wrastanie naczyń krwionośnych w rogówkę, katarakta, zanik jąder, wypadanie piór; |
Treonina |
Siano i ziarno
motylkowych,
drożdże,
mączki
zwierzęce; |
Reguluje przemianę materii; |
Obniża spożycie paszy, hamuje wzrost; zwiększa ilość wydalanego azotu w moczu; |
Leucyna |
Mączki zwierzęce, śruta sojowa, arachidowa, lniana, rzepakowa |
Determinuje prawidłową budowę komórek i tkanek wpływa na przemianę materii; |
Zahamowanie wzrostu, brak apetytu; zaburzenia w wydzielaniu soków żołądkowych, ujemny bilans azotowy; |
Izoleucyna |
Mączka rybia,
mięsna,
drożdże; |
Reguluje przemianę białkową w organizmie; |
Szybki spadek ciężaru ciała, zmiany degenera-cyjne w grasicy oraz stłuszczenie wątroby; |
Walina |
Mączki zwierzęce, krew, drożdże, koniczyna, lucerna, groch; |
Zapewnia normalne funkcjonowanie układu nerwowego; |
Niezborność ruchów, nadwrażliwość, zmiany w rogówce oka; |
Glicyna |
Drożdże, groch, siemie lniane, krew, mączki zwierzęce; |
Bierze udział w syntezie białka mięśni oraz reguluje przebieg wzrostu; |
Ogólne wyczerpanie organizmu, zahamowanie wzrostu i porostu piór, obniżenie nieśności; |
Kwas glutaminowy |
Śruta arachidowa, drożdże, siano motylkowych. |
Zapewnia normalny rozwój młodego organizmu, a w wieku dojrzałym wysoką produkcyjność. |
Spadek tempa wzrostu kurcząt, obniżenie nieśności ptaków dorosłych. |
Sole mineralne, na które należy zwrócić szczególną uwagę w żywieniu wszystkich ptaków, to: wapń (60, 83), fosfor (60), potas, magnez, sód i chlor, mangan, kobalt, cynk, jod żelazo, miedź, siarka, selen. Przepiórki mające szybkie tempo wzrostu i przemiany materii, a następnie najwyższą wśród ptaków produkcyjność nieśną, są szczególnie wrażliwe na najmniejsze niedobory tych składników. Wapń, fosfor i magnez są zasadniczymi częściami składowymi kośćca. |
|
Komentarze (0)Brak komentarzy do tego artykułu
|